Gelecege Bir Adim Daha Atildi



Bu yıl “Sonraki Adım” temasıyla 11-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi’12 üç gün boyunca ulusal ve uluslararası iş ve teknoloji dünyasını İstanbul’da ağırladı. Vodafone ana sponsorluğunda gerçekleşen ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere beş bakanlık ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İMMİB, TET ve KOSGEB destekleriyle düzenlenen zirve, 39 ülkeden katılımcı ve konuşmacıyı ağırladı.
Zirve, 31 konferans ve 75 panele ev sahipliği yaptı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da açılışına Esenboğa Havaalanı’ndan hologram teknolojisi ile konuşma yaparak bağlandığı zirve, pek çok bakanlıktan da üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleşti. Eğitimden sağlığa, e-ticaretten güvenliğe, savunmadan, finansa, bulut bilişimden büyük veriye kadar bilişim ile ilgili her konunun yabancı konuklar ve uzmanlarla birlikte tartışıldığı zirvede gelecek adımları ve stratejileri belirlendi. Avrasya’nın en iyi projelerinin belirlendiği ICT Summit Eurasia Ödülleri de, sahiplerini zirvede buldu. Bu yıl uluslararası işbirliklerine zemin hazırlamak üzere ilk kez gerçekleşen eşleştirme-buluşturma toplantılarına da ev sahipliği yapan zirve, 23 ülkenin şirketlerinin yer aldığı 170 toplantıya da sahne oldu.
Sektörel konferanslarla, farklı alanlarda sonraki adımlar belirlendi
ICT Summit Eurasia-Bilişim Zirvesi’12 iki gün boyunca farklı pek çok konferans ve foruma ev sahipliği yaptı. 12 Eylül’de FATİH Projesi’nde Sonraki Adım Forumu kapsamında Samsung  Electronics Kıdemli Başkan Yardımcısı  Bum-Coo Cho’nun Samsung’un akıllı  okul çözümlerini katılımcılarla paylaştığı zirvede, FATİH Projesi de, her yönüyle tartışıldı. Telekomda sonraki adım, aynı gün uluslararası konukların katılımıyla gerçekleşen Telekomda Sonraki Adım Konferansı’nda ele alınırken, Mavi Masa etkinlikleri de, KOBİ’lerin teknoloji vizyonlarını geliştirmeleri noktasına ışık tuttu. Zirve, ikinci gününde “Finans ve Bankacılıkta Sonraki Adım”, “e-Sağlık, m-Sağlıkta Sonraki Adım”, “Dijital Oyunda Sonraki Adım”, “Girişimcilikte Sonraki Adım” konferansları, teknoloji sunumlarına ev sahipliği yaptı. Zirve, üçüncü gününde ise siber güvenlik konusunun irdelendiği Savunma Sanayi Müsteşarlığı himayelerinde gerçekleşen Savunmada Sonraki Adım Konferansı, çevrimiçi ticaret altyapısı, ödeme sistemleri gibi konuların ele alındığı e-Ticaret, m-Ticarette Sonraki Adım Forumu, önemli saptamalar ortaya koyan Pazarlama ve Sosyal Medyada Sonraki Adım Forumu, Büyük Veri ve Bulut Bilişimde Sonraki Adım Forumları, sektör STK’ları tarafından düzenlenen Sektörü Geliştirme Forumları’na da ev sahipliği yaptı.
FATİH Projesi’nde kritik noktalar belirlendi, bilişim sektörüne mesaj yağdı
Zirve, 12 Eylül’de FATİH Projesi’nde Sonraki Adım Forumu’na ev sahipliği yaptı. Konferans, Türk bilişim sektöründen beklentileri ve proje için kritik noktaları ortaya koydu. Forumda projenin başarısı için sadece teknoloji değil, içerikten öğretmen eğitimine ve toplumsal dönüşüme uzanan tüm ayaklarının bütün olarak düşünülmesi gereği vurgulanırken, TÜBİTAK’tan gelinen noktada Türk bilişim sektörünün projeye katkı sağlayabileceği alanlar konusunda sektöre mesaj yağdı. Forum kapsamında gerçekleşen panel ise proje için önemli saptamaları ortaya koydu.
Avrasya’nın en iyi bilişim projeleri de sahiplerini buldu
Avrasya bölgesindeki ülkelerin BT şirketlerinin hayata geçirdiği başarılı uluslararası projeleri ödüllendiren ICT Summit Eurasia Ödülleri de zirvenin ilk gününde bu yıl final için Türkiye’den ve bölgeden seçilen 12 proje arasından sahiplerini buldu. Jüri Özel Ödülü, bu yılki ödüllerin tek yabancı adayı olan Bangladeşli FSB şirketinin Amar Desh Amar Gram (Benim Ülkem Benim Köyüm) projesinin oldu. Üçüncülük ödülünü Netaş’ın “Genband A2 İletişim Uygulama Sunucusu 9.1 sürümü” projesi ile elde ettiği ödüllerde, ikincilik Suudi Arabistan’da Riyad Kral Fahd Havaalanı “rapor yönetim sistemini” hayata geçiren TAV BT’nin oldu. Ödüllerde birinciliğe ise Hindistan GSM operatörleri Bharti Airtel ve Idea Cellular için “konum bazlı sosyal ağ çözümü” geliştiren Telenity layık görüldü.
Sonraki Adım Etkinlikleri farklı bir pencere açtı
Zirve kapsamında bu yıl gerçekleşen Sonraki Adım Etkinlikleri de, farklı bir pencere açtı. Mom-Z 2012 Kuşağı Annelerine Ulaşmak konulu panel, yeni nesil anneleri buluştururken, Akıllı Şehir İstanbul Forumu da, İstanbul’da akıllı şehir uygulamalarına ışık tuttu.
Küresel konuşmacılar zirve kürsüsünden önemli mesajlar verdi
Zirve, bu yıl ağırladığı küresel konuşmacılarla da katılımcıların ufuklarını açtı.
Charles Eisenstein: “Doğayı ve paylaşımı el üstünde tutacak bir ekonomiye ihtiyacımız var”
Yeni nesil ekonominin düşünce temellerini atan isimlerden Charles Eisenstein, zirve kürsüsünden önemli mesajlar verdi. Eisenstein, bugüne kadar doğru olduğuna inandığımız ekonomik modellerin aslında çökmeye mahkum olduğunu ifade ederek doğru ekonomik modelin doğayı el üstünde tutan, aşırı tüketime özendirmeyen ve paylaşıma dayalı bir ekonomi olduğunu belirtti.
ChangeLabs Kurucu Ortağı Dominic Thurbon “Değişime direnmekle yorulmayın”
Zirvenin ilk günündeki konuklardan biri de ChangeLabs’ın, uluslararası davranış değişikliği kuruluşunun kurucu ortağı Dominic Thurbon oldu. Markalardan örnekler vererek davranış farklılıklarını, bu farklılıkların barındırdığı hataları, insan yapısını ve bu yapının değişim mekanizmasını anlatan Thurbon, insan davranışlarını değiştirmenin işin sırrı olduğunu söyledi.
Alcatel Lucent Bell Laboratuvarları Başkanı Dr. Jeong-Hoon Kim : “Geleceği belirlemek için mevcut teknolojilere bakmak gerek”
Alcatel Lucent Bell Laboratuvarları Başkanı Dr. Jeong-Hoon Kim’de, zirvede yeni eğilimler ve teknolojiler hakkında önemli mesajler verdi. Geleceği belirlemek için mevcut teknolojilere bakmak gerektiğini söyleyen Kim, “Bell Laboratuvarları’nda birçok teknoloji geliştirildi. Mükemmele ulaşmak için çok çalışmak gerekli” dedi.
Samsung Electronics Kıdemli Başkan Yardımcısı Bum-Coo Cho: “Türkiye’nin eğitim vizyonunu çok beğeniyorum”
Bum-Coo Cho, zirvede ülke olarak eğitime verdikleri oran doğrultusunda karşılığını doğrudan gelir açısından elde ettiklerinin bilgisini verdi. Bum-Coo Cho’nun verdiği bilgilere göre, Güney Kore eğitimdeki gelişmeyi sürdürebilmek için BT araçlarını kullanmaya karar verdi. Bu kararın ardından gerçekleştirilen uygulamalarda çocukların derse ilgisinin arttığı görülürken, öğretmen-öğrenci iletişiminde herhangi bir azalmaya raslanmadığı belirlendi. Türkiye’de de Samsun’da pilot uygulamaya başladıklarını belirten Samsung Yöneticisi, Türkiye’nin eğitim yatırımlarını ve vizyonunu çok beğendiklerini, ilerleyen dönemde birlikte çalışmak istediklerini vurguladı.
Siber Güvenlik Uzmanı Ralph Langner “Tüm makineler silaha dönüşebilir”
Zirvenin son gününde “Savunmada Bilişim, Ulusal Bilgi Güvenliği ve Siber Savaşlar Konferansı”nda Siber Güvenlik Uzmanı Ralph Langner sahne aldı. Özellikle Stuxnet virüsü üzerindeki çalışmalarıyla bilinen Langner, dünyadaki güvenlik ihtiyacını gözler önüne seren bir sunum gerçekleştirdi. Langner, sadece akıllı cihazların risk oluşturmadığını dikkat çekti. En büyük hedefin; uluslar için kritik altyapılar olduğunu vurguladı.


Haberin Kaynagi

http://www.bilisimzirvesi.com.tr/12/2012/09/17/gelecege-bir-adim-daha-atildi/




Dünyada bankacılık sektöründe Bulut Bilisimi çağı

Kuzey Kıbrıs Genç Bankacılar Derneği (GEBAD) Başkanı Şükrü Umarbeyli ile  Ticari Bulut Teklifleri ve Kıdemli şirket Avukat, Microsoft Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü Derviş Tayyıp Acapulco Hotelde biraraya geldiler.

Genç Bankacılar Derneği'nden verilen bilgiye göre, Umarbeyli ve Tayyıp Dünyada bankacılık sektöründeki Bulut Bilişimi konusunda bilgi alışverişinde bulundular. Kuzey Kıbrıs'ta da bu bulut bilişiminin bankacılık sektöründeki yerini ele aldılar.

GEBAD Başkanı Şükrü Umarbeyli Microsoft Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü Derviş Tayyıp'tan aldığı bilgiler doğrultusunda ülkemizde yasaların bulut bilişim çağına uygun olarak revize edilip tüm dünyada şu anda çalışma yapan ülkelerdeki bankaların da yasal mevzuat düzenlemeleri devam etmekte olduğunu kaydetti.

Umarbeyli esas olarak bankaların bilgi işlem kısmındaki teknolojiye ayırdıkları finans ve enerji maliyetleri minumum düzeye çekilip büyük bir rahatlama sağlanacağını belirtti.

Ticari Bulut Teklifleri ve Kıdemli şirket Avukat, Microsoft Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü Derviş Tayyıp Bulut Bilişimi konusunda dünyada  olduğu gibi KKTC'de uygulanabilmesi için gereken yasal mevzuatların yeniden ele alınması hususunda dikkat çekti.

Bulut Bilişimi'nin hakkında Microsoft Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü Derviş Tayyıp ,çalisanlarinin verimliligini , kurumlarinin etkinligini artirmak ve musterilerine verdikleri hizmet kalitesini iyilestirmek için son zamanlarda  epeyce duymaya başladığımız ve yakın gelecekte bir standart haline gelecek bulut bilişimi banacilik, sigorta ve finans sektörlerini etkisi altına alacak büyük bir dalga olduğunu bildiren Tayyıp , teknolojinin bu kontrol edilemez değişimi karşısında  her ulkede oldugu gibi, KKTC yasalarınin da aynı hızla ihtiyaç duyulan standartlara uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Tayyip "Bulut Bilisim sadece kurumlarin bu hedeflerine ulasmalarina yardim etmekle kalmayan, ayni zamanda performans, kesintisizlik, guvenlik ve veri koruma gibi alanlardaki zor ihtiyaclarini da karsilayan cozumlere sahiptir. Öncelikle belirtmek gerekir ki Bulut Bilişim yeni bir teknoloji değildir. Evimizden, iş yerimizden hatta 3G sayesinde cep telefonu şebekesinin izin verdiği her noktadan internete erişim sağladığımız anda biz zaten bir İnternet bulutunun içine girmiş oluyoruz.

Ancak en basit kullanıcı tabiriyle bulut bilişimi, kullanıcının veri depolama merkezi olarak kendi bilgisayarının sabit sürücüsü (Hard Drive) yerine, 3. kişilerin sahip olduğu devasa çevrimiçi sunucuları kullanmasıdır. " diyen Tayyip, bu basit veri depolama hizmetinin yanında söz konusu sunucuların bir işletim sistemi olarak kullanılacağını (Microsoft  Windows Azure gibi) veya yazılım depolama hizmetinin sunulacağını ve bu sayede dünyanın neresinde olursanız olun internet bulutuna  dâhil olmak suretiyle bilgisayarınızı fiziksel olarak yanınızda olmadan yanınızda taşıyabileceğinizi belirtti.

Temelde oldukça basit olarak gözüken ve bilişim endüstrisini yeniden şaha kaldıracak olan bulut bilişimi teknolojisinin diğer düzlemde bankacilik, sigorta ve finans hukukunda büyük bir kargaşa  yaratmasının nedenini; Bulut bilişimi teknolojisini anlayabilmek için bankalar ve hizmet verenlerin arasındaki ilişkiyi iyi anlamak gerekmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bulut bilişimi aslında var olan bir teknolojinin üzerinde yeni özellikler kazandırılarak bankalara hem teknoloji hem de enerji ve maliyet anlamında tasarruf sağlayacak bir sistem olarakdeğerlendirdi.

Tayyip "Bulut Bilişimi ve karşılaşılabilecek hukuki problemler ile ilgili olarak Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı’ nın yaptığı araştırmaya göre ise bulut bilişimi teknolojisinin özellikle problem yaratacak hususların beş ana başlıkta toplandığı belirtilmektedir. Bunlar sırasıyla Verilerin Korunması, Gizlilik, Fikri Mülkiyet, Mesleki Sorumluluk, Dış Kaynak Kullanımı ile ilgili sorunlardır. Hizmeti sağlayan firmaların aslında verileri depolayan sunucuları doğrudan kontrol etmiyor olması veya sanal ortamda kontrol ediyor gözükse de fiziki anlamda mülkiyetin 3. kişilerin elinde olması verilerin korunmasını ve gizlilik standardının sağlanabilmesini güçleştirmektedir. Buna bağlı olarak sunucu sahiplerinin dünyanın çeşitli noktalarında konumlanmış olmaları ve farklı mevzuat uygulamalarına tabi olmaları sorunların büyük bir çığ kütlesine dönüşmesi için atılan ufak çığlıklar olarak sayılabilir" dedi

Türkiye'de Veri koruma kurumu şu an bulunmadığı Adalet ve İç İşleri Bakanlıklarının bu konuda çalışma ve yasa tasarıları düzenlemekte olduklarını ve ilerleyen zamalarda ise bu kurumu kurup; gerekli sorumlulukları üstleneceklerini kaydeden Tayyip sonuç olarak, bulut bilişimi teknolojisi, sadece bilgi teknolojileri endüstrisini değil sigorta, finans ve daha birçok sektörü etkisi altına alacak büyük bir dalgadır. Bu dalganın önümüzdeki yıllarda en çok devrim yaratacağı alanlardan birisi ise hiç şüphe yoktur ki hukuk olacaktır. Nitekim teknolojinin bu kontrol edilemez değişimi karşısında yasaların da aynı hızla ihtiyaç duyulan standartlara uyumlu hale getirilmesi gerekmekte olduğunu kaydetti.

Asagidaki haberin kaynagi
http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/87058/PageName/KIBRIS_HABERLERI