Çin Halk Cumhuriyeti' nde 4. "İnternet Güvenlik Konferansı"




16 Ağustos 2016 tarihinde Beijing' de yapılan konferansta Amerika Birleşik devletleri'nden John Davis, VP & CSO of Palo Alto Networks; Qi Xiangdong, president of Qihoo 360; Wu Jiangxing, academician of Chinese Academy of Engineering konuşmacılar olarak yerlerini aldılar.

Veri tabanı yönetiminin çok önemli bir olgu haline geldiği İnternet pazarında Çin Şirketleri, Google, Amazon, Apple gibi dünyanın en büyük teknoloji şirketleriyle rekabete girmiş durumda. İnternet güvenliği ve veri korsanlığı gibi konularda Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasında anlaşmazlıklar var.

Dünya pazarında oldukça büyük bir yer edinmiş ve tanınmış olan Alıbaba, Baidu ve Huawei gibi Çin bulut şirketleri siber güvenlik konusuna yeni bir boyutu getirmeye hazırlanıyorlar. Bu şirketler dünyanın çeşitli yerlerindeki pazarlara açılırken, Diğer ülkelerin şirketleri  ise Cin pazarına girme konusunda çeşitli düzenlemeler ve yasaklarla karşı karşıya geliyorlar.

Bulut bilişim alanında yoğunlaşan rekabet, operasyonel verilerin güvenliğinde ciddi sorunları da beraberinde getiriyor. Bulut teknolojisinin sivil kullanımı çok geniş alanlara yayılıyor. Veri temelinde hareket eden makinalar, telekomünikasyon, bankacılık ve ulaştırma sistemleri ve sürücüsüz taşıtlar bu teknolojinin yaygın olarak kullanıldığı alanlar.

Çinli satıcılar dünyanın değişik ülkelerinde kurdukları veri merkezleriyle küresel çapta duyarlı veri yönetimi işlerine giriyorlar, Örneğin Çin Bulut bilişim şirketi Alıbaba' nin Amerika Birleşik Devletleri, Asya, Ortadoğu ve Avrupa' da veri merkezleri var.

Ancak analistler Çin Bulut Şirketleri' nin Amazon, Google, Microsoft gibi şirketlere büyük bir zorluk oluşturamayacağını söylüyorlar. Bu analistlere göre, dünyanın digital anlamda en korumacı düzenlemelere sahip olan ülkesi yabancı bulut bilişim şirketlerinin Çin' e girmesinin önünü kapatarak, kendi şirketlerinin ülke çapında büyümesini kolaylaştırıcı önlemler alıyorlar. Ancak bu durum onları dünya çapında büyük yabancı şirketlerle rekabette sınırlandırıyor. Bu nedenle ülke dışında dünya çapında çok başarılı olabilmeleri olanaklı olmayacak.

Şu anda varolan yasalar çerçevesinde yabancı bulut bilişim şirketleri Çin' de ancak yerli partnerleri varsa ve yerli sunucuları kullanırlarsa operasyonel olabiliyorlar. Analistlere göre Çin pazarı yabancı yatırımcıların gözlerini kapayamayacakları kadar büyük bir pazar.

Bulut bilişimde dünya çapında kurallar hala çok gevşek. Bu teknoloji ilerledikçe kurallar konuyor, ya da kuralsızlıklardan yararlanılıyor. İnternet güvenliğinde büyük bir yıkıma gitmeden bu kurallarda dünya çapında her ülkenin anlaştığı düzenlemeleri gerçekleştirmenin zamanı geldi.

Harvard Kennedy School' un "Bilim, teknoloji ve toplum" programları müdürü  Sheila Jasanoff, böyle bir uluslararası anlaşmanın yapılabilmesini çok yakın görmüyor.