The 8.9 magnitude Japan Tōhoku earthquake in March 2011. Yellow contours are areas where the earthquake struck. The colored loops represent previous quakes. To provide data faster for scientists analyzing the Sendai area, ad-hoc cloud computing assets were created by a team made from a Taiwanese station (CSRSR), Remote Sensing 2 (ERS-2) satellite data, CSTARS  in Miami, and CNR//IREA in Italy. Image courtesy ESA / CSRSR / CSTARS / IREA.


Dünya deprem haritası çıkaran ve depremleri  engelleyen bilim bulutu projesi ve dahası.

Avrupa Komisyonu' nun "Avrupa Digital Ajandası" bilim ve sanayide kullanılmak üzere exascale bilgisayar üretimini hedefliyor.

Exascale şu anda varolan bilgisayarlardan 1000 kere daha güçlü bilgisayar anlamına geliyor. Bu bilgisayar sayesinde bugün varlığı konuşulan büyük veri işlemeleri daha hızlı yapılabilecek.

Planlanan bilgisayardan en çok yararlanacak olanlar iklim bilimcileri, astrofizikçiler, genlerle ilgili çalışan tıp ve biyo-araştırmaları olacak. Ancak yararlanacak olanlar sadece bilim adamları değil. Bu bilgisayar  Avrupa' daki endüstriyel uygulamalarda büyük kazanç sağlayacak. Örneğin bu konuda ilk akla gelen bir örnek havacılık endüstrisi.

Yalnız burada verilen en önemli mesaj, bu  büyüklükte bir bilgi sayari geliştirirken, bir yandan da bunu destekleyecek yeni yazılım programları, bilgisayar hafızası yönetimi, soğutucu sistemleri, enerji verimliliği vbg gibi konularda da araştırmaları ilerletmek gerektigi konusu.

Konunun uzmanlarının çeşitli önerileri var. 

  • Avrupa ülkelerinde  Yüksek Performanslı bir Bilgi İşlem altyapısı kurmak gerekiyor.
  • Bu altyapıyı kurarken kullanıcıların gereksinimlerini çok dikkatle dinlenmeli. Avrupa' da İleri Bilgisayar Ortaklığının yol haritası 3 aşamada inşa ediliyor: 
  • Once şu anda mevcut 10 floplu bilgisayar sistemlerinin entegrasyon problemleri cozulmeli
  •  büyük sistemlerin geliştiricileri ve kullanıcıları arasında işbirliğiyle yazılımların optimasyonu.
  • Yazılım uygulamalarının daha üst düzeyde optimasyonu.
Bu yeni ölçekli bilgisayarlarla bugüne kadar olanaklı olmayan insan beyninin bilgiyi nasıl depoladığı ve modellediği ortaya çıkabilecek. Beynin iletişim protokolü yeniden mühendislik alanına yatırılacak. Bu buluşlar en küçük el cihazlarına uygulanacak, böylece artik insanlar ceplerinde beyinden ilham almış cihazlar taşıyacaklar.
.
Bilindiği gibi büyük ölçekli bilgisayar altyapısını kurma çalışmalarının bir kolu da Helix Nebula Projesi. Bu proje,  Bilim Bulutu olarak isimlendirilen Avrupada' ki bilim adamlarının çalışmalarını bir şemsiye altında toplayacak yeni-Avrupa Bulut Bilişim altyapısını geliştiriyor. Bu çalışmaya Avrupada büyük kurumsal iş merkezleri de destek veriyor. Bu ortaklığın içerisinde CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü), EMBL (Avrupa Moleküler Biyoloji Labaratuvarı) ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) yer aliyor. 

Bu sistem sayesinde tüm dünyanın bir deprem haritası çıkarıldı. Az gelişmiş ülkelerin altyapılarında yapılacak ufak değişimlerle dünya depremini engelleyecegi  ya da olusumunu geciktirecegi ve dünya insanlığının hayatı kurtaracagi soyleniyor.