Rakamlarla bulut bilişim > Devami 


Bulut bilişim harcamalarıyla ilgili araştırma şirketlerinin farklı tahminleri bulunuyor. IDC, dünyada bulut bilişim harcamalarının 2014’te 56 milyar dolara varacağını tahmin ederken Gartner bu konuda daha cömert davranarak tahminini 148 milyar dolar olarak ortaya koyuyor. Aslında bu noktada net rakamların ne olduğu önem taşımıyor. Önemli olan bulut bilişim in her yıl çok hızlı bir şekilde artıyor olması.

Sunucuların yüzde 60’ı sanallaşacak

Bulut alanındaki artış sanallaştırmaya da aynı şekilde yansıyor. Gartner, bu yıl sunucuların iş yükünün yüzde 60’ının sanallaşacağını tahmin ediyor. Şimdiden ortak kullanılan bulut altyapılarının, uygulamaların ve platformların yüzde 25’inden fazlasının sanallaştırılmış olduğunu görüyoruz.


Mobil bulut bilişimi büyütüyor

Morgan Stanley’in 2015 yılında akıllı mobil cihazlardan internete giren kişi sayısının masaüstü bilgisayarlardan internete girenleri aşağını söylüyor. Bu insanların bilgiye ulaşma tarzının büyük bir değişim geçirdiği anlamına geliyor. Bu da bilişim teknolojileri üzerinde yeni alana adapte olma konusunda önemli bir baskı yaratıyor. Bu noktada bulut çözümleri yine şirketlerin imdadına yetişiyor. Mobil uygulamalar ile sosyal platformları bir araya getiren çok farklı bulut çözümleri bulunuyor.

 Bulut bilişim ve büyük verinin yol haritası BThaber Platform’da çizildi > Devami 

İnterpromedya tarafından düzenlenen BThaber Platform toplantılarının 2013 yılı ilk etkinliği ‘Bulut Bilişim ve Büyük Veri’ başlığında Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Sektörün önde gelen şirketlerinin katıldığı toplantıda, yerli ve yabancı bilişim uzmanları gerek küresel gelişmeleri ve yenilikleri paylaştı, gerekse bulut bilişim ve büyük veri başlığında geleceğin yol haritasını çizdi.

Etkinliğin açılış konuşmasını BThaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Sarı yaparak, 2013 yılının ilk platform toplantısını büyük veri ve bulut bilişim başlığında düzenlediklerini, 2013 yılında toplam 6 platform toplantısı düzenlemenin hedeflendiğini vurguladı. Forrester Research İş Geliştirme Direktörü Cem Mesçi, büyük veri ve buluttaki fırsat ve tehditleri, konuyla ilgili bir araştırma ekseninde anlatırken, Ereteam Genel Müdürü Kutlay Şimşek de bu iki konuda yaptıkları çalışmalar ve hayata geçirdikleri işbirliklerini anlattı.

Microsoft Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Bulut Direktörü Hani Shakeel, bulut konusunda kapsamlı çözümlerini, Türkiye ve bölgenin potansiyelinin bu konudaki gelişimini anlattığı sunumunda, yeni çözümlerinin de yakında pazarda olacağı bilgisini verdi. Günün ilk yarısında ‘Teknolojik İkizler: Bulut bilişim ve büyük veri’ başlığında düzenlenen panele ise Ereteam Çözüm Direktörü Gökhan Mataracı, Microsoft Teknoloji Çözümleri Grup Müdürü Necip Özyücel, Aktek Genel Müdürü Reha Çetin ile Atos Dış Kaynak Kullanım Hizmetleri Direktörü Tuğyan Ünsal katılarak, bulut bilişim, büyük veri ve bu yapıda güvenlik ile yeni eğilimler konusunda yorumlarını paylaştı.


 Bilgi Üniversitesi ile SafeGov arasında önemli işbirliği > Devami 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü, ABD'nin yerleşik ve özellikle kamu sektöründe "Bulut Bilişim" uygulamaları konusundaki tecrübesiyle bilinen sivil toplum kuruluşu SafeGov ile bir yıllık işbirliği protokolüne imza attı. İmzalan protokol çerçevesinde, taraflar arasında bilgi alışverişi sağlanacak, ortak yayınlar yapılacak. Aynı zamanda, iki ülke uygulamaları, başarı öyküleri, uygulamada yaşanan sorunlar ve çözümleri paylaşılırken, kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla ortak toplantılar, çalıştaylar ve konferanslar düzenlenecek.

Protokol bulut bilişim, veri koruması, güvenliği ve mahremiyet, siber güvenlik gibi konuların yanı sıra, çevrimiçi davranışsal reklamcılık, veri madenciliği, Büyük Veri ve açık devlet gibi konuları kapsıyor. SafeGov: " Türkiye'nin Bilişim teknolojisi alanındaki gelişimini memnuniyetle takip ediyoruz." SafeGov Başkanı Jeff Gould, Sağlık ve Eğitim alanlarında Türkiye'nin iddialı ve geleceğe dönük bilişim teknolojisi projelerini yakından takip ettiklerini vurguladı. Gould imzalanan protokolle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye bilişim teknolojileri ve bunların günlük hayata uygulanması konusunda çok hızlı ilerliyor.

Teknolojiye ilgi duyan genç ağırlıklı bir nüfusu var. İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü ile yaptığımız işbirliğinin ciddi ölçekte bilgi alışverişine olanak sağlayacağına ve güçlü bir sinerji yaratacağına inanıyorum. SafeGov olarak, Türk ekonomisini güçlendirecek, aynı zamanda Türk halkının ve internet kullanıcılarının mahremiyetine ilişkin haklarını pekiştirecek bir Kişisel Verilerin Korunması Yasası'nın hazırlanıp yürürlüğe girmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz." İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü Direktörü Yrd. Doç. Dr. Leyla Keser Berber ise SafeGov ile imza atılan işbirliği protokolünün iki taraf için de büyük faydaları olacağını belirtti.

 Bulut Bilişim ve Büyük Veri > Devami 

İş ve teknoloji dünyasını biraraya getiren BThaber Platform etkinlikleri, Şubat ayında gerçekleşecek “Bulut Bilişim ve Büyük Veri”, “Finans ve Bankacılık Uygulamaları” etkinlikleri ile 2013’e merhaba diyor.

BThaber Gazetesi tarafından düzenlenen BThaber Platform etkinlikleri 7. yılında yine iş ve teknoloji dünyasını biraraya getiriyor. Bilişim teknolojilerinin iş dünyasına yansıyan gündemindeki sıcak konuları, haberlerin perde arkasını, tarafların ve uzmanların görüşleriyle iş dünyasına sunan BThaber Platform’un bu yılki ilk etkinliği 12 Şubat’ta “Bulut Bilişim ve Büyük Veri” konusunda gerçekleştirilecek. İstanbul Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde yapılacak olan platformda ele alınacak konular ise şöyle sıralanıyor:

- Şirketlerin bulut bilişim ve büyük veri yaklaşımları,

- Teknoloji ile gelen yeni iş fırsatları,

- Şirketlerin bulut bilişime hazırlanma süreçleri,

- Mobil fırsatlar,

- Büyük veri nasıl oluşturulur ve nasıl yönetilir,

- Büyük veri çözümleri.