CPQ denilen  “yapılandır, ücretlendir, teklif ver” pazarında hızlı adımlar




Oracle BıgMachine şirketini satın alarak bulut bilişim çözümlerinde yeni bir adım daha attı. BıgMachine şirketinin bulut bazlı “Müşteri İlişkileri Yönetim” yazılımı, satış elemanlarının karmaşık tedarik zincirlerinde fiyatlama işlerini kolaylaştırıyor.

30 Ekim 2013 Çarşamba günü açıklanan ve detayları henüz açıklanmayan anlaşma bu yılın sonunda gerçekleşecek.

Oracle şirketinin e-ticaret, müşteri hizmetleri, satış ve pazarlama ürünleriyle birleştirilecek olan BıgMachine bulut yazılım paketi halihazırda içlerinde Coca-Cola ve Siemens gibi büyük şirketlerin de bulunduğu küçük ve büyük ticari kurumlardan oluşan 275 şirket tarafından kullanılıyor. Big Machine şirketinin yazılımları yalnızca Oracle’ la değil Saleşforce.com, SAP ve Microsoft’ un yazılımlarıyla da entegre edilmiş durumda.

Çeşitli kaynaklardan alınan bilgilere göre Oracle  bugüne kadar CPQ denilen “yapılandır, ücretlendir, teklif ver” modülü üstüne çalışmalar yapmaktaydı, ancak bu satın almayla birlikte amacına daha çabuk ulaşmayı hedefledi.

CPQ pazarında daha önce de TBM ve INFOR tarafından konsolidasyon yapılmıştı. IBM Sterling Commarce şirketini INFOR ise TDCI şirketini satın almıştı.



Türkiye Bulut Ödülleri sahiplerini buldu



Türkiye’de ilk defa düzenlenen Türkiye Bulut Ödülleri'nde En İyi Bulut Hizmeti Ürünü ödülünü Netsis alırken, En İyi Teknoloji Şirketi Cloud Arena seçildi. Kazanan firmalar, Lüksemburg’daki Euro Cloud 2013’te yarışacak.





Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda ve Bizz Consulting temsilciliğinde düzenlenen Türkiye Bulut Ödülleri, sahiplerini buldu.

Avrupa’daki en büyük ve en prestijli bulut bilişim ödülü olan Euro Cloud’un Türkiye temsilcisi olarak faaliyet gösteren Türkiye Bulut Ödülleri, ilk yılında 15 firmayı bulut bilişim alanındaki çalışmaları dolayısıyla ödüllendirdi. Ülkelerde düzenlenen yarışmaları kazananlar, 15 Ekim 2013 tarihinde Lüksemburg’daki Euro Cloud 2013’te yarışacak.

En İyi Bulut Hizmeti Ürünü ödülünü Netsis kazanırken, Cloud Arena En İyi Teknoloji Şirketi ödülünü Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy’un elinden aldı. En İyi Ticari Sektör Örnek Vakası KoçSistem olurken En İyi Kamu Yönetimi Örnek Vakası ödülünü Sampaş göğüsledi. Bulut Servisi Müşteri Kategorisi’nde ödül Logo Yazılım’a gitti. Başarıları jüri tarafından ödüllendirilen örnekler, Avrupa’da Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.

Etkinlikte düzenlenen bulut bilişim panelinde, Türkiye’de bulutun gelişimi ve potansiyeli de masaya yatırıldı. Panelde Vodafone Türkiye Kurumsal Satış ve Çözümler Direktörü Önder Güler, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, TÜBİSAD Başkanı Kemal Cılız, Oracle Türkiye Ülke Başkanı Gürhan Kalelioğlu, Koç Sistem CEO’su Mehmet Nalbantoğlu ve EMC Türkiye CEO’su Önder Dönmez söz aldı.

DATA TRAFİĞİ HER YIL İKİ KAT ARTIYOR
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurulu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, ödül töreninin açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Dünyada her yıl data trafiği iki kat artıyor. Tüm bu bilginin muhafaza edilmesi ve işlenmesi için bulut kaçınılmaz bir süreç. Ülke olarak bulut bilişime nasıl geçebiliriz, ne kadar fayda sağlayabiliriz ve nasıl stratejiler olmalı, bunu konuşmalıyız. Bulut bilişimin yeni sürecinde yeni standartların da belirlenmesi lazım. Eğer standartları belirleyemezsek istenen faydayı sağlayamayız. İyi çalışan bir bulut sisteminde gerek kamuda gerek özel sektörlerde yaşanan sıkıntılar ortadan kalkacak. Bulutla beraber sektörün en önemli sorunu olan sertifikasyon sorunu da ortadan kalkacak. Bugün en çok turist alan şehirlerden biri olan New York bile turizme yatırımdan vazgeçip bilişime yatırım yapıyor. Türkiye’de bulut bilişim fırsatını iyi değerlendirirsek bilgi ve iletişim sektörüne çok büyük katkılar sağlayabileceğimizi düşünüyorum. Bu alandaki iddiamızı Avrupa Bulut Ödülleri için sürdürmek de büyük önem taşıyor.”

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Kemal Cılız da TÜBİSAD olarak misyonlarının bilgi ve iletişim teknolojilerini ülkemizin sağlıklı ve sürdürülebilir büyümesinin temel bileşeni olarak konumlandırmak olduğunu belirterek, "Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün gelişmesi Türkiye’nin büyüme hedefine ulaşmasına katkıda bulunacak.  Gerek şirketlere sağladığı verimlik artışı gerekse katma değer üretme konusundaki kaldıraç etkisiyle sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak potansiyel taşıdığına inanıyoruz" dedi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, dünya genelinde şirketlerin bulut bilişim hizmetlerine 2016’da 207 milyar dolar harcama yapacağını belirtti. Aksoy, buna karşın, bu teknolojilerin sağladığı tasarruf avantajıyla 2020 itibarıyla oluşacak gelirlerin 1 trilyon dolar artırılmış olacağını kaydetti. 



Bilgilar artik bulutta saklanacak

24-26 Eylül 2013 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşen ICT Summit NOW/Bilişim Zirvesi ’13 kapsamında düzenlenen konferansta iletişim teknolojilerinin geleceği tartışıldı.

Türk Telekom, Uluslararası İlişkiler ve Politikalar Koordinatörü Dr. Mustafa Aykut sektörün geleceğini belirleyecek olan üç trendi “sosyal ağlar, mobil teknolojiler ve bulut bilişim” olarak özetledi. “Bunların tümü için genişbanta ihtiyacımız var” diyerek fiber ve mobil tarafta LTE gibi teknolojilerin önemine değindi. “Nesnelerin interneti” kavramına da vurgu yapan Dr. Mustafa Aykut sandalyeden mikrofona tüm nesnelerin internete bağlanacağı, diğer nesnelerle iletişim kurabileceği, birtakım ölçümler yapabileceği bir geleceğin bizi beklediğini ifade etti. “2015 bitmeden 43 milyon araç dünyada internete bağlı olarak iletişim kurabilecek. Bunun için pek çok marka çalışmalarını sürdürüyor. Her yıl yüzde 45 artan bir datadan bahsediyoruz ve bu miktar durmaksızın artmaya devam ediyor. Bu trafik fiber dışında başka bir şeyle taşınamaz. Sabit operatörler fiber müşterilerine hizmet götürdüğü gibi LTE operatörlere de bu hizmeti götürüyor. Bulut bilişimle birlikte artık bilgilerimizi bilgisayarlarımızda, telefonlarımızda değil, bulutta saklayacağız, her zaman her yerden erişebileceğiz. Bunları sağlamak için fiber kritik önem taşıyor” dedi.