35 yasında dünyanın en hızlı büyüyen Bulut İşbirliği sirketi onun.

Alastair Mitchell Bulut İşbirliği yazılım paketinin satıcısı  İngiliz Huddle sirketinin kurucusu ve CEO' su.  Şirket yılda 100% buyume kaydediyor. Şimdilerde Avustralya ve Güney Doğu Asya' ya açılma hazırlıklarının esiginde.

2006 yılında İngiltere' de kurulan şirket özellikle Amerika' da kamu sektöründe çok hızlı bir büyüme gösterdi. Sistem, Microsoft Sharepoint yazılımının en büyük rakibi olarak görülüyor.

Bulut bazlı dosya paylaşım, dosya depolama, içerik yönetimi, işbirliği ve görev yönetimi, tartışma platformu alanında ön sıralarda yer almaya başlayan yazılımlara ınternet üzerinden ulaşılabiliyor ve bu ulaşım  için kullanıcı başına aylık bir ücret ödemek yeterli oluyor. Kullanıcı açısından yerel hiçbir sunucuya gereksinim yok.

İngiltere merkezi Hükümetinin de içinde yer aldığı dünya çapında 100000 kullanıcıya sahip olan şirket, İngiltere' de Kamu bulutu mağazası içinde yer alıyor ve her 11 satışın 8' ini gerçekleştiriyor. İngiltere' de Adelet Bakanlığı, Çevre Bakanlığı gibi pek çok bakanlığın kullandığı sistem, simdi Amerika Kamu sektöründe de çok yaygın bir kullanıma sahip.

Şirketin kurucusu ve CEO' su Alaştair Mitchell Bilgi İletişim Teknolojileri liderleriyle yaptıkları tartışmalarda önümüzdeki 3 yıl içerisinde gerçekleşecek olan hizmetlerin %100' ünün buluttan yapılacağını söylüyor.

Amerika' da çok kısa bir sürede en büyük büyümeyi sağlayan Huddle sistemi NASA (Amerikan Uzay Ajansı) ile de bir anlaşma yapmış durumda. Huddle çok yakında Amerika Birleşik Devletleri sivil örgütleriyle yapacağı bir anlaşmaya hazırlanıyor. Bu anlaşma gerçekleşirse sistemi onbinlerce kişi kullanıyor olacak.



The 8.9 magnitude Japan Tōhoku earthquake in March 2011. Yellow contours are areas where the earthquake struck. The colored loops represent previous quakes. To provide data faster for scientists analyzing the Sendai area, ad-hoc cloud computing assets were created by a team made from a Taiwanese station (CSRSR), Remote Sensing 2 (ERS-2) satellite data, CSTARS  in Miami, and CNR//IREA in Italy. Image courtesy ESA / CSRSR / CSTARS / IREA.


Dünya deprem haritası çıkaran ve depremleri  engelleyen bilim bulutu projesi ve dahası.

Avrupa Komisyonu' nun "Avrupa Digital Ajandası" bilim ve sanayide kullanılmak üzere exascale bilgisayar üretimini hedefliyor.

Exascale şu anda varolan bilgisayarlardan 1000 kere daha güçlü bilgisayar anlamına geliyor. Bu bilgisayar sayesinde bugün varlığı konuşulan büyük veri işlemeleri daha hızlı yapılabilecek.

Planlanan bilgisayardan en çok yararlanacak olanlar iklim bilimcileri, astrofizikçiler, genlerle ilgili çalışan tıp ve biyo-araştırmaları olacak. Ancak yararlanacak olanlar sadece bilim adamları değil. Bu bilgisayar  Avrupa' daki endüstriyel uygulamalarda büyük kazanç sağlayacak. Örneğin bu konuda ilk akla gelen bir örnek havacılık endüstrisi.

Yalnız burada verilen en önemli mesaj, bu  büyüklükte bir bilgi sayari geliştirirken, bir yandan da bunu destekleyecek yeni yazılım programları, bilgisayar hafızası yönetimi, soğutucu sistemleri, enerji verimliliği vbg gibi konularda da araştırmaları ilerletmek gerektigi konusu.

Konunun uzmanlarının çeşitli önerileri var. 

  • Avrupa ülkelerinde  Yüksek Performanslı bir Bilgi İşlem altyapısı kurmak gerekiyor.
  • Bu altyapıyı kurarken kullanıcıların gereksinimlerini çok dikkatle dinlenmeli. Avrupa' da İleri Bilgisayar Ortaklığının yol haritası 3 aşamada inşa ediliyor: 
  • Once şu anda mevcut 10 floplu bilgisayar sistemlerinin entegrasyon problemleri cozulmeli
  •  büyük sistemlerin geliştiricileri ve kullanıcıları arasında işbirliğiyle yazılımların optimasyonu.
  • Yazılım uygulamalarının daha üst düzeyde optimasyonu.
Bu yeni ölçekli bilgisayarlarla bugüne kadar olanaklı olmayan insan beyninin bilgiyi nasıl depoladığı ve modellediği ortaya çıkabilecek. Beynin iletişim protokolü yeniden mühendislik alanına yatırılacak. Bu buluşlar en küçük el cihazlarına uygulanacak, böylece artik insanlar ceplerinde beyinden ilham almış cihazlar taşıyacaklar.
.
Bilindiği gibi büyük ölçekli bilgisayar altyapısını kurma çalışmalarının bir kolu da Helix Nebula Projesi. Bu proje,  Bilim Bulutu olarak isimlendirilen Avrupada' ki bilim adamlarının çalışmalarını bir şemsiye altında toplayacak yeni-Avrupa Bulut Bilişim altyapısını geliştiriyor. Bu çalışmaya Avrupada büyük kurumsal iş merkezleri de destek veriyor. Bu ortaklığın içerisinde CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü), EMBL (Avrupa Moleküler Biyoloji Labaratuvarı) ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) yer aliyor. 

Bu sistem sayesinde tüm dünyanın bir deprem haritası çıkarıldı. Az gelişmiş ülkelerin altyapılarında yapılacak ufak değişimlerle dünya depremini engelleyecegi  ya da olusumunu geciktirecegi ve dünya insanlığının hayatı kurtaracagi soyleniyor.




 BIRLIKTE DAHA GUCLU


TOPLUMSAL KODLAMA


GitHub dostlarınız, iş arkadaşlarınız, sınıf arkadaşlarınız ya da tamamıyla size yabancı insanlarla birlikte bilgisayar programlama kodlarını payşabileceğiniz bir platform. Şu anda dünyada 1 milyonun üstünde insanın kullandığı GitHub şaşırtıcı birçok projeyi birlikte yapabileceğiniz bir İnternet web ortamı.

Web tabanlı bu barındırma sistemimde yazılım programları Git revizyon kontrol sistemini kullanıyor. Yazılım kodlamaları için özel depolamaya gereksinim duyan şirket ve bireyler kendilerine ait olmasini istedikleri bu depoları belli bir ücret karşılığında satın alıyorlar, ancak halka açık bir proje yapıyorsanız  kodlama depolarınız için GitHub' a para ödemek zorunda değilsiniz.

GitHub' in masaüstü ve mobil  ve GitHub kurumsal yazilimlariyla  sizler daha kolay ve daha hızlı programlama kodlarıni birlikte uretebilirsiniz.

2008 yılında kurulan GitHub, 24 Şubat 2009 yılında Yahoo şirketinin Amerika' daki merkezinde yaptığı bir bildirimde ilk kurulduğu yılda  46,000 civarında kamu kodlama deposuna sahip olduklarını belirtti.  

Temmuz 2010 da 1 milyon, Nisan 2011 yılında 2 milyon kod deposuna ulaşıldı. 

5 Temmuz 2009 yılında bit GitHub bloğunda kullanıcı sayısının 100,000' e ulaştığı söylendi. 21 Eylül 2011 de bu sayı 1.000.000' a 13 Eylül 2012' de 2.1 milyona ulaştı

19 Eylül 2012 de 2.8 milyon kullanıcı, 4.6. milyon kod deposu, 16 Ocak 2013' te 3 milyon kullanıcı 5 milyon kod deposuna ulaşıldı.

Bugün 4.6. milyon kullanıcı 9.3 milyon kodlama deposuna sahip olan GitHub' in kuruluşunun 5. yılında gösterdiği bu basdondurucu gelişme hızı dünyanın ne kadar küçüldüğünün ve teknolojinin ne kadar sınırların ötesinde olduğunun, insanların birbirinden kilometrelerce uzakta bile olsa bir arada çok rahatlıkla ve kolaylıkla çalışabileceğinin ve inanilmaz guzel projeler uretebileceginin en iyi göstergesi.




BuluTT Göz servisi 


Türk Telekom tarafından başlatılan BuluTT Göz servisi ile güvenlik kamerası sahibi olabiliyorsunuz. Göz servisi ile görüntüleri Türk Telekom veri merkezinde depolanmaktadır. Mevcut dijital veya analog kameraları olan Türk Telekom aboneleride hizmetten yararlanabiliyor. İnternet ortamında kaydedilen veriler herhangi bir internet erişimi olan yerden izlenebiliyor.  Hizmetten faydalandığınız zaman kamera, depolama, yazılım, fizibilite, kurulum, kazı, kablolama gibi hizmetlerin hepsi veriliyor.

Göz BuluTT servisinde 11 çeşit IP kamera seçeneği bulunuyor ve bu kameralar Full HD çözünürlüğü destekliyor. Bu kameralar sabit veya hareketli, iç ortam veya dış ortam kameralarıdır.

İstenilen sayıda kamera görüntüsü TTVM (Türk Telekom Veri Merkezi) üzerindeki yazılım vasıtasıyla kaydedilebilmekte ve internet erişimi olan her yerden bir izlenebilmektedir. Yani deopalama mailyeti ve sorunu bulunmuyor. Sunucu (DVR) yatırım maliyeti, bakım ve onarım giderleriniz ortadan kalkar. Yazılım ve Depolama hizmetleri Türk Telekom Veri Merkezi’ndeki sunucular üzerinden sağlanır.

Sistem kullanabilmek için gerekli yazılımları www.BuluTTgoz.com internet sitesinden bulabiliyorsunuz. Kamera sistemine bilgisayarınızdan veya akıllı telefonunuzdan ulaşabilirsiniz.

Görüntüler, kamera başına 56 GB’lık depolama alanlarına kaydedilir. İstenildiği takdirde ek depolama alanı satın alınarak depolama süresi arttırılabiliyor.