TÜBİTAK BİLGEM 4.Bulut Bilişim ve Büyük Veri Yaz Okulu Kayıtları Başladı


TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü tarafından, 08-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında, “4. Bulut Bilişim ve Büyük Veri Yaz Okulu” düzenlenecektir. Etkinlik, birinci hafta gerçekleştirilecek ‘Bulut Bilişim’ ve ikinci hafta gerçekleştirilecek ‘Büyük Veri’ programlarından oluşacaktır. Her iki program için toplam 50’şer kişilik kontenjan bulunmaktadır ve aşağıdaki kriterleri sağlayan üniversite öğrencilerinin başvuruları arasından seçim yapılacaktır. Programlar, 25 kişilik başlangıç ve 25 kişilik ileri seviye sınıflardan oluşacaktır. İleri seviye sınıflar için öncelikle yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden seçim yapılacaktır, kontenjan durumuna göre, yetkin olduğu değerlendirilen lisans öğrencileri de bu sınıflara dahil edilebilecektir.
Öğrenci seçimi yapılırken başlangıç seviyesi sınıflar için alınan dersler, transkript ve not ortalaması baz alınacak, ileri düzey sınıflar için ise öğrencinin ilgili teknolojilerle yapmış olduğu projeler, bitirme, yüksek lisans ve doktora tezleri gibi bilgilere bakılacaktır. Yapılan başvuruların değerlendirilmesinde üniversiteler arasında homojen dağılım da göz önünde bulundurulacaktır.
Eğitime başvuru, katılım, konaklama ve yemek TÜBİTAK BİDEB tarafından destek alındığı takdirde ücretsiz olarak sağlanacaktır. Son başvuru tarihi 6 Mayıs

                                               Başvuru Koşulları >>

Bulutta veri gizliliği - Privacy Shield' i destekleyen ilk Amerikan şirketi Microsoft


Amerika Birleşik Devletleri bilgisayar Yazılımları devi Microsoft şirketi, Avrupa ile Amerika arasında veri transferi konularını düzenleyen "Privacy Shield - Gizlilik Kalkanı" anlaşması metnine arka çıkan ilk Amerikan şirketi oldu. Bilindiği gibi Microsoft şirketinin Avrupa kıtası İrlanda' da çok önemli miktarda yazılım ve veri merkezleri bulunuyor.

Microsoft' un hukuk müşaviri, Avrupa Birliği Hükümet İşlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı John Frank, 11 Nisan' da Microsoft bloğuna yolladığı bir yazıda, Microsoft' un Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki veri alışverişi ilişkilerini düzenleyen "Privacy Shield - Gizlilik Kalkanı" metnini imzalayacağını söyledi.

"Privacy Shield" geçen Ekim ayında kapatılan "SafeHarbour - Güvenli Liman" metninin yerine geçecek. Avusturya veri activisti Max Schrems ve Edward Snowden' in "Safe Harbour" la ilgili legal eksiklikleri ortaya koymalarından sonra "Safe Harbour" metni çok eleştirilmiş ve yeterli görülmeyerek vazgeçilmişti. "Safe Harbour" geçen Ekim ayında Avrupa Adalet Mahkemesi tarafından geçersiz sayılarak iptal edildi. Yeni yapılandırılan "Privacy Shield" Avrupa' da yaşayan bireylerin özel verilerinin ele geçirilmesine karşı bu bireyleri koruyacak.

John Frank "Herşeyden önce biz Microsoft' ta gizliliğin en temel insan hakkı olduğunu" inanıyoruz, bu hakka hükümetlerin saygı göstermesi ve yasalarla güvence altına alınması gerekmektedir diyor ve ekliyor:

"Gizlilik haklarının etkili çözümlere gereksinim duyduğunu biliyoruz. 'Privacy Shield' metinlerini detaylı bir biçimde gözden geçirdik, etkili bir çerçeveyi oluşturduğuna ve onaylanması gerektiğine inanıyoruz tüm kalbimizle inanıyoruz."

Source: >>



Bulut hizmetleri veren şirket nasıl seçilmeli?



Bulut Bilişime geçmeye karar verdiyseniz atacağınız ilk adım, size bulut hizmeti verecek bir şirket seçmenizdir. Örgütünüzün yazılım uygulamalarını ve tüm verilerini teslim edeceğiniz bu şirketin güvenilirliği ve becerilerini değerlendirmenin yaşamsal bir önemi vardır. Bu konuda öncelikle şu noktalara dikkat edilmelidir:

Şirketin iş sağlığı ve süreçleri

  • Seçeceğiniz şirketin mali sicilinin tutarlı ve sağlıklı olup olmadığını kontrol edin.
  • Formal bir yönetim yapısı, risk yönetimi, 3. parti şirketleriyle ilişkileri  ayarlayan süreçleri var mi? Bunları araştırın
  • Piyasada güven uyandırmış, tanınmış bir şirket olup olmadığına, İş ortaklarının kimlar olduğuna, bulut deneyimine iyi bakın. Şirket hakkında yazılmış değerlendirmeleri okuyun. O şirketi kullanan şirketlerle konuşun.
  • Şirket sizin iş alanınızı iyi biliyor mu, bu alanda yeteri kadar eğitim görmüş teknik personeli ve desteği var mı buna bakın.
  • Üçüncü parti bir denetim örgütüyle birlikte çalışarak seçtiğiniz şirketin sizin ihtiyaç duyduğunuz hizmetleri yerine getirip getiremeyeceğini kontrol edin.


Yönetimsel destek

  • Servis sağlayıcısı şirket sizle hizmet servisi düzeyi anlaşması imzalamalıdır.
  • Size performans raporları sunmalıdır.
  • Kaynaklarınızı izlemeli ve konfigürasyon yönetimi yapmalıdır.
  • Yaptığınız harcamaları açıklıkla görmeniz ve öngörmediğiniz harcamalarla karşılaşmamanız için fatura ve muhasebe sisteminiz otomatize olmalıdır.


Teknik beceri ve süreçler yerinde olmalıdır

  • Servis sağlayıcısı şirketin yazılım uygulamalarını istihdam edecek, yönetecek ve güncelleştirecek sistemlerinin kurulu olması gerekmektedir.
  • Bulutla bağlantınızı sağlayacak standard yazılım arayüzleri ve veri transferi methodları kullanmalıdır.
  • Olay ve değişim yönetimi süreçleri formalize edilmiş olmalıdır.
  • hybrid(melez) bulut sistemini başlangıçta kullanmayacak olsanız da daha sonra kullanabileceğiniz öngörüsüyle bulut sağlayıcısının bu sistemi destekleyip desteklemediğini kontrol etmelisiniz.


Güvenlik pratikleri

  • Servis sağlayıcısı şirketin her türlü bulut servisi düzeyi ve tipi için çok yönlü bir güvenlik altyapısı olmalıdır.
  • Müşterilerinizin ve bulut sağlayıcı şirketin sistemlerine girişi kontrol eden güvenlik politikaları ve süreçleri olmalıdır.
  • Herhangi bir yazılım ya da sunucu parçasına yapılan değişikliklerden bir kişi, ya da gurup bazında izin ve yetkiye tabii tutulmalıdır.
  • Müşteri verilerinin bütünlüğünü sağlayacak politikalar ve süreçler operasyonal olmalıdır.
  • Belgelenmiş felaketten çıkma ve iş sürekliliği sağlama surecleri, veri merkezlerini kesintiye uğratabilecek olaylara karşı hazırlıklı ve yeterli olmalıdır.


Kamu bulutuna hatasız geçiş!




Veri tabanını bulutta tutmak şirketlere çok büyük maliyet düşüşleri getiriyor. Ancak her işte olduğu gibi bu konuda da önemli bazı kurallara dikkat eder, ve önemli bir takım noktaları göz ardı etmeyip işinizi doğru yaparsanız.

Günümüzde bilişim teknolojileri harcamalarının hemen hemen yarısından fazlası veri tabanı yönetimine gidiyor, oysa ki veri tabanı yönetiminde kamu bulutunu kullanmak bu harcamalarda dramatik bir biçimde düşüş sağlıyor.

Ancak işletmelerin çoğu kamu bulutuna veri aktarımını sağlamadan önce gerekli olan düşünme ve planlama süreçleri üstünde yeterli çalışmayı yapmadıkları zaman geçişler önce birkaç kez başarısızlıkla sonuçlandıktan sonra başarıya ulaşabiliyor. Kendilerini bu duruma düşürmek istemeyen işletmelere bulut bilişim analistlerinin birkaç uyarısı var.

Tuzağa düşmemek için yapılan uyarılar 3 kategoride toplanabilir:

İşin başında veri hacminin iyi saptanması.

Kamu bulutuna terabits ve petabıts hacimlarında verileri internet üzerinden yükleyemezsiniz. Bu verileri bulut sağlayıcınıza fiziksel depolama araçlarıyla daha işin en başında bir plan ve program içinde ulaştırmalısınız. Bunların kamu bulutuna yüklenmesi işi birincil derecede önem taşımaktadır.

Yalnızca bir tane veri tabanı üstünde konsatrasyondan çok çeşitlilik üstünde durulması.

Örneğin bugüne kadar veri merkezinizde Oracle veri tabanı kullanıyorsanız, kamu bulutuna geçtiğinizde yalnızca bunu kullanmak zorunda değilsiniz. Bu dönem yeni veri tabanları, yeni veri modelleri kullanma konusunda önemli bir noktadır. Bu noktada örneğin verilerinizi buluta taşırken SQL ya da noSQL kullanmaya karar verebilirsiniz.

Veri, uygulama, ağ ve depolama konusunda Güvenlik ve yönetimin sistematik bir kapsamda olması.

Hizmet, veri ve bulut kaynakları yönetimini yeni bir sistem içinde uygulamaya
koymalısınız. Çoğu veri taşıma süreçleri için güvenlik ve yönetim birincil derecede önem taşımaktadır. Kamu bulutuna taşınma aynı zamanda halihazırda varolan güvenlik ve yönetim süreçlerinizi iyileştirmek ya da tamamıyla değiştirmek açısından önemli bir olanaktır. Halihazırda var olan tüm güvenlik ve yönetim eksiklerinizi gözden geçirin ve yeni bir planla uygulamaya koyun.

Kısaca özetlersek:

  • Verinizi iyi tanıyın
  • Operasyonal ihtiyaçlarınıza en uygun veri tabanını bulun ve seçin
  • Kamu bulutundaki büyük veri güvenliği ve yönetimi fırsatlarını kaçırmadan iyi bir plan hazırlayın.

Bu işleri işin en başında gerçekleştirin.