Blockchain umut vaad ediyor mu?



Blokchain teknolojisinde kripto paralar dışında alternatif uygulamaların neler olduğu sürekli bir tartışma konusu.

Bunlardan bir kaçı medyada da yer alıyor. Peki bunlar neler:

Seçim oylamaları

Blokchain teknolojisinin iş hayatının dışında en etkili olabileceği alanlardan biri olarak görülüyor.

Merkezi olmayan ve dışarıdan müdahale olanağına tüm kapıları kapatan bu teknolojiyle seçim oylamalarının tamamıyla guvenilebilir bir duruma getirilebileceği düşünülüyor. Uygulama Estonya' da test edilmiş ve yeşil-ışık yakılmış durumda. Sovereign örgütü bu işin başını çekiyor. Avrupa Parlamentosunda da blokchain temeline dayanan elektronik oylama üstüne bir white paper yazılma konusu görüşüldü.

Tedarik zinciri

Bu alan da Blockchain teknolojisinin cok değerli olabileceği alanlardan biri. Örneğin üzerimize giydiğimiz gömleğin üretiminde çocuk iş gücünün kullanılmadığından, ya da parmağımıza taktığımız nişan ya da evlilik yüzüğünün kanlı bır pırlanta olmadığından nasıl emin olabiliriz? Üretiminin başlangıcından sonuna kadar bir malın üretim sürecinde rol alan katılımcıları nasıl tanıyabiliriz? Blockchain teknolojisinin bu süreçte yer alan her türlü katılımcıyı tanımayı kolaylaştıracağı ileri sürülüyor. Örneğin Londra bazlı Provenance şirketi balık ve pamuk ürünlerinin ethik ve güvenilir kaynaklardan gelip gelmediğini Radyo Frekansı Tanımlama Etiketleri kullanarak çözüyor. Bunu da Blockchain' le yapıyor. 100' den fazla şirketle çalışan Provenance' ın bir müşterisi de büyük gıda zinciri Sainsbury.

Başka bir Londra bazlı şirket Everledger da blockchain teknolojisini pırlanta ürünlerine uyguluyor. Pırlantaların maden ocaklarından mücevher olarak müşteriye ulaşma sürecinin tarihsel kronolojisini çıkarıyor.

Müzik.

Blockchain teknolojisinin bir diger uygulama alanı da müzik. Bu alanda İngiliz şarkıcı Imogen Heap müzik endustrisinde ilerlemeyi Blockchain' le sağlama konusunda ön safta yer alanlardan biri. Mycelia girişimiyle Heap, müzik endüstrisinde aracıları tamamıyle ortadan kaldırarak sanatçıların hayranlarıyla doğrudan ve teke tek ilişkisini sağlama çabasında. Bir süre önce başlatılan Digital döküman "Yaratıcı Pasaport" misyonuyla, sanatçının hayranları onun eserlerini istedikeri anda ve yerde çalma hakkını kazanacaklar. Bu girişim henüz test ediliyor. Bu yıl piyasaya sürülecek ancak hangi blockchain platformunda kullanılacağı ise henüz belli değil.

Kaynak >>


SAP Blockchain gerçeği



SAP, Blockchain üzerine yeni bir calışma yayınladı.  "Gerçek olmanın zamanı geldi" adlı çalışmada, dağıtım ağındaki büyük defter teknolojisi olarak isimlendirilen Blockchain' in onaylanma surecinde henüz ilk adımlarını attığı, var olan muazzam potansiyelinin abartı ve şüpheyle karşılandığı biliniyor denilmekte.

Çalışmada Gartner raporundan da alıntı yapılarak blockchain teknolojisinin "abartılı beklentilerin tepe noktası" olarak yorumlandığı, şirketlerin hala bu teknolojinin nasıl ilerleyeceği konusunda kararsız oldukları, kanıtlanmış kullanım durumlarının eksikliği ve Bitcoin volatilitesi nedeniyle teknolojinin uygulanabilirliği hakkında endişeler duydukları söyleniyor.

Bu gerçeklerden hareket ederek SAP, şu anda blockchain ile ilgili faaliyetlerde bulunan yüzlerce kuruluşun kurumsal gerçeklerini inceleyerek bir anket çalışması yapmış. Yapılan anketin sonuçları, teknolojinin gelecekteki vaatlerini, mevcut kullanım durumlarını, pazarın benimsenmesini ve iş etkilerini hızlandırmak için gerekli odak alanlarını kapsıyor. Ankete konu olan işletmeler çoğunlukla blockchain teknolojisinin kurumsal gerceğini, Bitcoin' dan ayıranlar.

Çalışmanın sonuçları ise şöyle özetleniyor:

  • Çalışmaya katılan şirketler, Blockchain teknolojisinin geleceği hakkında iyimser.
  • Şirketlerin %92' si Blockcain teknolojisinin bir firsat oldugunu dile getiriyor. 
  • Blockchain teknolojisinin en önemli kullanım alanları ise yüzde oranlarıyla 
      • Tedarik zinciri ve IoT: yüzde 63
      • Yasal ve düzenleyici: yüzde 19
      • Cryptocurrency: yüzde 8
      • Sürdürülebilirlik: Yüzde 3
Sonuç olarak, katılımcılar blok zincir teknolojisinin SAP' ın aktif desteği ve katılımı ile daha da ileri gideceğine ve daha hızlı ilerleyeceğine inanıyor.  katılımcıların %90i ı, SAP' ın standart ürünlerde blok zincirini desteklemesinin tedarik zinciri, üretim ve IoT pazarlarında benimsenmesini hızlandıracağını söylüyor. Aynı çoğunluk SAP liderliğindeki bir blockchain konsorsiyumuna katılacağını açıklıyor.



Bulut ve Veri Merkezi Konferans Serisi 2018 - IDC Istanbul




IDC Türkiye Bulut ve Veri Merkezi Konferansı İstanbul'da düzenlendi. 13 Mart 2018'de İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlen toplantıya TÜSİAD ve TÜBİSAD başkanları da katıldı. Konferansta "En iyi bulut projeleri ödüllendirildi".

IDC'nin Türkiye’de bu yıl ilk defa düzenlediği "IDC Cloud Awards 2018" adlı törende, sunuma giren projeler "Bulut Yazılım Hizmeti", "Bulut Maliyet Tasarrufu", "Bulut Altyapı/Platform Hizmeti", "Özel Bulut" ve "Bulut’a Geçiş" kategorilerinde yarıştılar, sektörün değerli BT yöneticilerinden oluşan jüri tarafından değerlendirildiler ve ödüllerini aldılar.


Konferans' ta tartışılan ana konular: 


Bulut 2.0 ve Çoklu Bulut Mimarileri
Dijital Dönüşüm Stratejilerinin Altyapılara Etkisi 
Veri Merkezi Optimasyonu ve Buluta Geçiş 
Yazılım Tabanlı Ağ (SDN) ile Veri Merkezi Yönetimi 
Depolamanın Geleceği ve SSD Disk Mimarisi
Bulut Yedekleme (DR) ve İş Sürekliliği 
Blok Zinciri Teknolojisi ve Uygulama Alanları
Bilişsel/Yapay Zeka İşlevselliği ve Büyük Veri 
Bütünleşik Donanım Mimarilerinin Eksileri, Artıları
Kritik Altyapıları Siber/Fiziksel Risklerden Korumak 
Sanallaştırmanın Ötesi Konteyner Teknolojileri
Buluta Geçişte Güncel Regülasyonlar 

 2018 Yılının En İyi Projelerini seçen Jüri Üyeleri: 

Okan Eke, Aktifbank; Yaşar Karadeli, AvivaSA; Timur Karaman, Banvit; Ümit Aslantekin, Borusan; Ozan Akkaya, Boyner; Ali Işık, Borsa İstanbul; Ufuk Özdemir, Borsa İstanbul; Günseli Gökalp, Çalık Holding; Gökhan Yoluaçık, Domino’s; Yavuz Selim Hindistan, Döhler; Bilal Genç, D&R; Murat Gölcü, Eczacıbaşı; Pınar Görgen, Gratis; Namık Kemal Uçkan, Halkbank; Emrah Bayarçelik, IGA; Hakan Öztürk, TAV; Erkan Yaylacı, İGDAŞ; Gülçin Tekay Akgül, KKB; Kerim Özgür Yalçın, KKB; Burak Demircan, Mercedes Benz; Tunç Şenyol, Metro; Ethem Topgül, MV Holding; Bidar Özgür Ulutaş, Nobel İlaç; Nuri Özlü, Otel.com; Hamdi Kemer, SEDAŞ;Alp Ertunga, SBM; Dr. Yunus Emre Kunt, THY; Fikri Bülent Çelik, Türkiye Finans; Önder Ayan, Türkiye İş Bankası; Sinan Sarıkaya, Ziraat Teknoloji; Oğuz Sezgin, Aygaz; Tayfun Deniz, Borusan; Ercüment Tolgay, B/S/H; Murat Erez, Kale Holding



Kategoriler ve kazanan projeler: 


En İyi Bulut Yazılım Projesi: Turkcell 

En İyi Bulut Yazılım Projesi: Renault MAIS 
En İyi Bulut Altyapı/Platform Hizmeti Projesi: Mobilet: Bulutta Biletleme Platformu Doğuş Teknoloji
En İyi Buluta Geçiş Projesi: Media Platforms Digital Transformation Doğuş Yayın Grubu 
En İyi Bulut Maliyet Tasarrufu Projesi: Archiving as a Service Doğuş Yayın Grubu 
En İyi Özel Bulut Projesi: BISTECH Cloud Project Borsa İstanbul

Think Forum 2018 - AI and Blockchain well explained

AI and Blockchain well explained...