Bulut Bilişim, her şirket için her zaman tek çözüm değil.


Pazar Analiz şirketi Gartner' a göre, bu yıl 111 bilyon dolar Bilgi İşlem Harcaması, bulut hizmetlerine kayacak. 2020 yılıyla birlikte bu rakam, 216 bilyon dolara ulaşacak.

Gartner' ın yeni yayınladığı "Araştırma Notları" nda Bilgi İşlem pazarında harcamaların bulut bilişime bu denli büyük ölçekteki kayışının bu sektörde geleneksel yöntemlerle faaliyet gösteren şirketler için en yıkıcı güçlerden biri olacağı söyleniyor.

En küçük şirketlerden en büyüklerine kadar binlerce şirket, bugüne kadar yaptığı şirket içi bilgi işlem sunucularına, depolama araç ve gereçlerine ve tüm fiziksel aletlere veda edecek ve onun yerine  Amazon Web Hizmetleri, IBM, Microsoft, Google gibi bulut bilişim hizmeti veren şirketlerin servislerini kullanacak. Burada görünen en büyük avantaj kullandığı kadar hizmetin parasını ödeyip, kullanmadığı zaman para ödemeyecek  olması.

Bulut Bilişim hizmetlere bu kayışla birlikte, yıllarca kendi müşterilerine dananım ve yazılım paketleri satan şirketler tehdit altında. Eskiden bir şirket bir işletme ve yazılım sistemini tek kullanıcı temelinde satıyordu, oysa bulut bilişimle birlikte artık bu işletme ve yazılımlar birçok kişinin aynı anda erişebildiği sunuculardan kira bedeli ödeyerek kullanılıyor.

Bu durum yeni iş hayatına atılan ve belli büyüklükteki şirketlere çok büyük avantajlar sunmakla birlikte, bu şirketler belli bir büyüklüğe ulaştıklarında, bilgi işlem servislerinden bazılarını şirket içine geri getirmek zorunda kalabiliyorlar. Çünkü bulut servislerine ödenen para miktarları bazen olanüstü büyüyebiliyor.

Bir Amazon Web Hizmetleri müşterisi olan Optoro şirketi yöneticisi Zach Dunn, Mayıs ayında yapılan bir teknoloji konferansında şöyle söylemiş: "Amazon Başkanı Jeff Bezos' a bir BMW parası kadar parayı her ay peşin olarak ödüyoruz". Bu nedenle şirket başka bir bilgi işlem modeline geçmiş.

Dropbox' da aynı nedenlerle birkaç yıl öncesinden başlayarak kendi veri tabanını Amazon Web Hizmetlerinden kendi veri tabanı merkezine taşımış. Dropbox' un alt yapı hizmetleri başkanı Akhil Gupta da şirketimiz o kadar büyüdü ki kendi dışımızda bir şirkete bağlı kalmanın doğru olmadığına karar verdik ve yalnızca "Kamu Bulutu Servislerine" yaslanmak yerine, kendi ihtiyaçlarımıza yönelik bir yönteme yöneldik, büyük verileri tutmak için daha az mıktarda hesaplama yapan süper depolama sunucularını inşa ettik, diyor.

Demekki çoğu şirket büyüklük durumuna göre bulut servislerinden başka yöntemlere de yönelecekler, bu kaçınılmaz.