Deloitte Blockchain raporu ne diyor?



Blockchain'in benimsenme süreci hala ilk aşamalarını yaşıyor. Değişik sektörlerde ve coğrafyalarda benimsenme hızı değisse de, genel olarak uzun vadede Blockchain teknolojisinin iş hayatını ve devlet hizmetlerini değiştirmede uzun vadeli bir etkisinin olacağına olan inanç güçlü.

Blockchain teknolojisinde özellikle Hükümet örgütleri ön plana çıkıyor ve benimsenmesinde öncü rol oynuyor. Avrupa' da kurulan Avrupa Blockchain Ortaklığı' na 27 ülke imza attı. Ortaklık, Avrupa çapında teknik konularda düzenleyici olacak ve işbirliği yapacak. Gelecek üç yıl içinde Avrupa Birliği (AB) 300 milyon Euro cıvarında bir parayı Blockchain yatırımlarına ayırdı. Ayrıca kurul, Blockchain' in nasıl uygulanabileceği konusunda araştırmalar yürütüyor.

Orta Doğu’da Birleşik Arap Emirlikleri, devlet işlemlerinin yüzde 50' sini 2021 yılına kadar Blockcahin' de tamamlama kararı aldı.  İsveç tapu kayıt projelarini blockchain' le yürütecek.

Ulusal ve bölgesel birçok uygulayıcılar, uygulamaya tam geçiş sağlanmadan önce bekle-ve-gör tutumu benimsiyorlar, Blockchain' i daha çok anlamaya ve keşfetmeye çalışıyorlar.

Benimsenmeyi geciktiren başka faktörler de var. Bunlar şöyle sıralanıyor:
  • Kripto paralarla ilgili itibar sorunlarının varlığı blockchain yatırım kararlarını kirletiyor ve yönetim kurulu kaygılarına neden oluyor.
  • Yapılması gereken düzenlemelerdeki gelişimin yavaş ilerlemesi, yasal çerçeveler, mevzuat ve endüstri standartlarının varlığı, pilot projelerden gerçek üretime geçmeyi yavaşlatıyor.
  • Blockchain uzmanlığında mevcut yetenek eksikliği var.
  • Konsorsiyum etrafında yönetim zorlukları var.
Sonuç: Zemin hazırlanırken ilerleme kaydediliyor ancak daha fazla gelişme kaydetmek için Birleşik Krallık, İsveç, Birleşik Arap Emirlikleri, İrlanda ve İsviçre gibi ülkelerde önümüzdeki iki üç yıl içinde daha çok çalışmak gerekiyor.