Veri Merkezlerinizdeki acil durum planlarının önemi



Uzmanların söylediğine göre bir şirketin bilgisayardan verilerine ulaşma kesintisi 10 günden daha fazla sürerse, o şirketin mali olarak yeniden tamamıyla ayağa kalkması mümkün olamıyor. Bu tür şirketlerin %50' si 5 yıl içinde iflas ediyor. Bunu söyleyen "Dısaster Recovery Planning: Managing Risk and Catastrophe in Information Systems" kitabının yazarı Jon William Toigo.

Veri kaybı bir şaka değil. Bu tür kayıplar iş hayatınızı tamamıyla ortadan kaldırabilir. Bu nedenle şirketlerin Bilgi ve İşlem Merkezlerinin veri kaybını önlemek amacıyla uygulamak zorunda oldukları acil durum stratejileri yaşamsal bir önem taşır.

Böyle bir staratejinin en önemli parçası veri yedeklemesidir, ancak veri yedeklemeleri de başarısız olabilir. Bazı felaketler, hem güncel verilerinizi hem de yedeklemelerinizi ortadan kaldırabilir. Yine de bu herşeyin bittiği anlamına gelmez. Bu konuda stratejinizin parçası olması gereken önlemler mutlaka alınmalıdır. Peki bunlar nelerdir? Kaybettiğiniz verilere nasıl yeniden sahip olabilir siniz?

  • Veriler mutlaka local tapelerde yedeklenmelidir. Ancak bazı durumlarda bu tapeler de zarar görebilir. Sakladığınız lokasyonda tapeler ezilebilir, ya da bir su borusu patlayıp tapeleri bozabilir. Bu durumda bozuk tapelerden bilgi çekebilecek güvenilir veri kurtarma şirketlerinin bilgilerini hazırda ve güncel tutmalisiniz. Tapelerden veri kurtarma işlemi bu tapelerin formatlarını bilen profesyonel uzman şirketler tarafından yapılmalıdır. Veri kurtarma işlemi amatör mühendislerin eline kesinlikle bırakılmamalıdır, aksi halde verim kurtaracağım derken var olan tüm verilerinizi de kaybedebilirsiniz.
  • Veriler aynı zamanda bulutta da yedeklenmelidir. Microsoft, Google, Dropbox gibi şirketler sildiğiniz dosyaların yedeklerini ayrı bir dosya klasöründe bir süre tutarlar. Ancak bu tutmanın süresi vardır ve bu süre genellikle 30 gündür. 30 gün sonra bu yedekler de silinir. Applikasyon programları için veri tabanları buluttaki yedek sunucularda saklanır. Ancak bu durumlarda da felaketlerin olabileceği düşünülerek, hangi bulut servisiyle çalışıyorsanız onlardan verilerinizi hem bulut sunucularında hem de fiziksel tapelerde tutmak üzere garanti isteyiniz ve bu isteklerinizi bu şirketlerle yapacağınız anlaşmalara ekletiniz.
  • Başka bir nokta da verilerinizin hem buluttan, hem de fiziksel tapelerden çalınmasıdır. Bu durumlardan kurtuluş hemen hemen yoktur. Bunun kurtuluşu verilerinizin yedeklerinin yedeklerini oluşturmaktır.


Genel olarak tüm acil durum yöntemleri, sizin verilerinizin doğasını ve yedekleme ortamlarını bilen deneyimli uzmanlar eliyle yürütülmelidir.